Vynas turi ilgą ir turtingą žmonijos egzistavimo istoriją, kuri yra ankstesnė nei rašytiniai įrašai, tačiau pakanka pasakyti, kad mūsų meilės romanas su gėrimu yra senas. Viena teorija teigia, kad alkoholio fermentacija prasidėjo nuo 10 000 iki 8 000 m. pr. Kr. dėl perėjimo nuo klajoklių prie labiau nusistovėjusios kultūros. Kadangi žmonės apsistodavo vienoje vietoje, jie pradėjo auginti javus, kurie galiausiai paskatino vyno gamybą. Neturime nė vieno butelio iš tos ankstyvosios eros, bet yra viena veislė, kuri yra daug senesnė nei bet kuris iš mūsų. Žinomas kaip Römerwein arba Speyer vyno butelis, jam yra mažiausiai 1650 metų. Tai datuojama IV amžiuje, kažkada tarp 325–359 m. 1,5 litro talpos stiklinis indas buvo aptiktas kasinėjant Romos didiko kapą šiuolaikinėje Vokietijoje.